top of page

Araştırmalar ve Raporlar

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2025 İşlerin Geleceği Raporu, yalnızca

mesleklerin geleceğine ilişkin değil, aynı zamanda iş dünyasında aranan becerilere dair de önemli veriler sunmaktadır. Raporda, işverenlerin %63’ünün, iş dünyasının dönüşümündeki en büyük engelin beceri açığı olduğunu belirttiği ifade edilmektedir.

Rapora göre, teknolojik becerileri tamamlayan yaratıcı düşünme ve iki sosyo-duygusal tutum – dayanıklılık, esneklik ve çeviklik ile birlikte merak ve yaşam boyu öğrenme – büyük önem kazanıyor. Ayrıca, liderlik ve sosyal etki, yetenek yönetimi, analitik düşünme ve çevre yönetimi, yükselişte olan ilk 10 beceri arasında yer alıyor.

Ayrıca, raporda şu becerilerin de sadece günümüzde kritik olmadığı, gelecekte daha da önemli hale geleceği öngörülmektedir:

  • Yapay zeka ve büyük veri kullanımı,

  • Analitik düşünme ve yaratıcı düşünme,

  • Dayanıklılık, esneklik ve çeviklik,

  • Teknolojik okuryazarlık.

Bunlara ek olarak, sistem düşüncesi, motivasyon ve öz farkındalık gibi insan merkezli beceriler, hızlı teknolojik gelişimlerin ortasında önemini artırmaktadır.

Daha fazla bilgi için raporun tam metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:
WEF - The Future of Jobs Report 2025

 

Farkındalıkla (mindfully) ve güvenle dijital: Dijital çalışmanın karanlık tarafını

hafifletmek için kişisel kaynaklar üzerine karma yöntemli bir çalışma başlıklı araştırma, dijital çalışma ortamında mindfulness ve dijital iş yeri güveninin çalışanların refahını nasıl etkilediğini incelemektedir. Çalışmada, 142 çalışanla yapılan anketlerin yanı sıra 14 çalışanla gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerin sonuçları analiz edilmiştir.

Araştırma, mindfulnes`ın, çalışanların dijital çalışma ortamının olumsuz etkilerinden stres, aşırı yüklenme, kaygı, kaçırma korkusu  ve dijital bağımlılık  vb daha iyi korunmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Farkındalık seviyeleri yüksek olan bireyler, bu tür zorluklarla daha etkili bir şekilde başa çıkabilmektedir. Ayrıca, dijital araçları kullanma konusunda güveni yüksek olan çalışanların, dijital iş yeri kaynaklı kaygıları daha az deneyimledikleri belirlenmiştir.

Araştırmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Mindfulness Uygulaması, Yöneticilerin İş Talepleri-Kaynaklar Dengesini

Geliştirir: Randomize Kontrollü Bir Çalışma başlıklı araştırma, mindfulness uygulamalarının örgütsel değişimle ilişkili zorluklarla başa çıkma kapasitesini artırma etkisini incelemiştir. Araştırmada, yeniden yapılanma sürecindeki bir şirket ortamında sekiz haftalık mindfulness temelli bir müdahalenin kısa ve uzun vadeli etkileri değerlendirilmiştir.

Bulgular, mindfulness uygulamaları yapan grubun, referans gruba kıyasla başlangıçtan müdahale sonrasına kadar psikolojik kopma, iş-iş dışı sınır kontrolü, iş-yaşam dengesi ve farkındalık seviyelerinde daha büyük bir artış gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, bu olumlu etkilerin 6 aylık takip sürecinde de devam ettiği saptanmıştır.

Araştırmanın sonuçları, mindfulness uygulamalarının yöneticilerin zorlu çalışma koşullarıyla başa çıkma kapasitelerini güçlendirdiğini ve örgütsel değişim ve kesinti dönemlerinde iş-yaşam sürdürülebilirliklerini artırdığını desteklemektedir.

Araştırmanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Mindfulness İş Yerindeki Stresi Nasıl Azaltır? Stres Değerlendirme

Perspektifini Kullanan İki Çalışmalı Bir İnceleme başlıklı araştırma, Transaksiyonel Stres Modeline dayanarak mindfulness'ın çalışanların iş görevlerini yeniden değerlendirmelerine nasıl yardımcı olduğu ve bu sayede stresi azaltmada etkili olup olmadığını incelemektedir. Araştırma, mindfulness'ın daha olumlu iş görevi değerlendirmesi sağlama yoluyla (yani, tehdit değerlendirmesini azaltma ve zorluk değerlendirmesini artırma) stresle ilişkili olup olmadığını analiz etmektedir.

Araştırmada, iki dalgalı bir çalışma olan Çalışma 1 ve bir deneyim örnekleme çalışması olan Çalışma 2, mindfulness'ın azalan tehdit görevi değerlendirmesi yoluyla stresin azalmasıyla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, mindfulness'ın çalışanların iş görevlerini daha az tehdit edici olarak görmelerine yardımcı olduğunu ve bu nedenle iş yerindeki stresi azaltabileceğini göstermektedir.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak makaleye ulaşabilirsiniz.

 

İş yerinde Mindfulness Eğitimi: Kapsam ve Sonuçlarının Araştırılması başlıklı

çalışma, işyerinde bir müdahale olarak  mindfulnessın kapsamını incelemeyi ve mindfulness ile ilgili eğitim faaliyetlerinin bireysel, iş/çalışma, grup/ekip ve örgütsel düzeylerdeki etkilerini belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırma, 28 ampirik çalışmanın gözden geçirilmesi yoluyla gerçekleştirilmiştir.

Çalışmanın bulguları, mindfulness temelli eğitimlerin çalışanların ruh sağlığını, esenliğini (wellbeing) ve performansını iyileştirmek için etkili bir müdahale olduğunu ve bireysel (23), iş/çalışma (17), grup/ekip (7) ve örgütsel (4) düzeylerde kategorize edilen toplam 51 önemli sonucu olduğunu tespit etmiştir.

 

Daha fazla bilgi için buraya tıklayarak makaleye ulaşabilirsiniz.

Hizmetler

Neden Birlikte Çalışmalıyız?

Gerçek potansiyellerini keşfetmiş, yaratıcı ve iş tatmini yüksek profesyoneller

Mindful iletişimle kapsayıcı ve güvene dayalı pozitif iş ortamı

Stres ve belirsizliklerle ustaca başa çıkan dayanıklı bireyler ve esnek organizasyonlar

Mindfulness ile işinizi ve kariyerinizi dönüştürün.


Detaylar ve iş birliği için bana ulaşın.

pexels-artempodrez-5716037_edited.jpg
NELER YAPIYORUM

Günümüzün belirsizlik ve değişimlerle dolu iş dünyasında, bireylerin ve organizasyonların gerçek potansiyellerini ortaya çıkarmalarına destek oluyorum.

senem-29_edited_edited_edited.jpg
BEN KiMİM

30 yıllık kurumsal ve kişisel gelişim deneyimimi, Oxford Üniversitesi Mindful Merkezi ve OMF’nin araştırmaya dayalı müfredatlarıyla birleştirerek, iş dünyasına özel, uygulanabilir ve etkili mindfulness programları sunuyorum.

bottom of page